Слънце в знака Дева-зодията на съвършенството

Зодия-Дева-HironBG.com_.jpg

Слънце в знака Дева

Тази година 2023, Слънцето преминава в шестият знак на зодиака, знака Дева на 23-ти август. То ще остане в този знак до 23-ти септември, когато ще предаде управлението на знака Везни.

Дева е сложен знак, включващ три същности: ангел, човек и дявол.

Глифът на знака Дева представлява девица държаща пшеничен клас, символ на плодородието на самия знак. Зад това плодородие се крие качеството на знака трудолюбие.

Стихията на знака е земя, планетен управител Меркурий, качество подвижен, което я прави гъвкава и адаптивна към промените.

Девизът на зодия Дева е-Аз анализирам!

Дева е онова качество във всеки един от нас,  което е аналитично и трудолюбиво, което се стреми да въведе ред и да излекува, което се радва да помага на другите. Това е онази част от нас, която е необходимо да научи важен урок свързан със съвършенството, че всичко е такова, каквото трябва да бъде, светът е съвършен в своята същност.

Девата влиза във владение след знака Лъв, свързан с почивките и забавленията, любовта, авантюрите и романтиката. Дева е знак, които ни насочва отново да се завърнем към обичайните задачи, към своя ред, ежедневие и работа като „поправим“ това, което е нарушено. Девата е експедитивна и държи нещата под контрол. Всички останали знаци разчитат на това нейно качество, което може да я превърне в работохолик и да поеме твърде много чужди отговорности.

Освен, че Дева е най-трудолюбивият, изпълнителен и организиран знак от зодиака, тя е и изключително интелигентна. Съзнанието на Дева се стреми да създава идеален ред.

Дева и митологията

Богинята на справедливостта Астрея била дъщеря на Зевс и Темида.  Отвратена от порочните нрави, тя се възнася на небето и се превръща в съзвездието Дева.

Само три съзвездия изобразяват жени. Другите две са Андромеда и Касиопея. Трите заедно могат да бъдат разглеждани като три етапа от живота на жената: девицата,  майката, старицата.

За да разберем по-добре знака Дева е необходимо да знаем основните й качеств

Позитивни черти на характера:

 • трудолюбие,
 • работоспособност,
 • делово отношение към нещата,
 • остър ум,
 • добра памет,
 • добри способности към обучение,
 • прилежност,
 • усърдие,
 • старателност,
 • методичност,
 • пунктуалност,
 • педантизъм,
 • прагматизъм,
 • акуратност,
 • добросъвестност,
 • чистота нравствена, духовна, физическа,
 • съобразителност,
 • скромност.

Негативни черти на характера:

 • формализъм,
 • педантизъм,
 • дребнавост,
 • критичност,
 • бездушие,
 • вътрешно безпокойство,
 • тревожност, 
 • нерешителност,
 • хитрост,
 • лукавство,
 • завист,
 • обидчивост,
 • злопаметност,
 • недоволство,
 • капризност.

Девата е  знакът, който  от една страна завършва долната полусфера на индивидуализма и от друга страна– майчинската триада.

Девата е самоотвержена и има силен инстинкт за служене. Нищо не може да направи една Дева по-щастлива от това да може да помогне, да допринесе с нещо.

Услужливостта е качество, което пречиства Девите.

Земната стихия  прави Девата, привързана към средата и обстановката, в която живее. Трудно прави промяна, тя се чувства добре в позната обстановка.

Взимането на нестандартно решение като смяна на работа или брак за нея винаги е трудно. Колкото по-възрастни стават представителите на този знак, толкова повече се усилва нерешителността им.

Една Дева е щастлива, когато добре е усвоила дадена ситуация, намерила е решение на сложен казус, направила е добър анализ или е успяла да бъде полезна.

Важните качества на знака Дева се интегрират в личността от ранно детство. За малката Дева е много важно да бъде правилно възпитана и насочвана. От рано в нея е необходимо да бъдат заложени основните вътрешни ценности.

Дева и менталните процеси

Планетният управител на знака Дева е Меркурий, който определя нейните основни качества. Тя е интелектуален знак, който отдава предпочитания на специализираните знания, проявява яснота на ума, каквато имат малко зодиакални знаци. Девата залага на сигурността, тя предпочита да категоризира, анализира и организира, а след това може да погледне цялата картина. Когато се изправи пред проблем, тя го разчленява на дребни детайли, което често е за сметка на по-мащабната картина. Меркурий кара знака постоянно да мисли, да анализира, а това създава ментално безпокойство и притеснения, които предизвикват нервно напрежение, което от своя страна отслабва концентрацията и довежда до болести на физическо ниво.

Емоционалният свят на Девата

Емоциите не са силната страна на Девите. Тя е знака на разума, а емоциите й се подчиняват на нейните мисли. Оттук Дева живее в емоционален хаос, докато не подреди мислите си. В своите разбирания Дева се стреми към съвършенство, тя е изключително критична, както към другите така също и към себе си. За една Дева е болезнено да види несъвършенствата в себе си, а това се отразява силно на нейните емоции и на вътрешната й увереност. Емоциите на знака Дева могат да бъдат доста объркани, когато сексуалният й порив влезе в конфликт с вродената й придирчивост. Единственият изход за Девата в този случай е по аналитичен път да отрече съществуването на чувствата.

Как да общуваме с Дева

В общуването с една Дева трябва да се държим естествено. За да я предразположим е необходимо първо да я похвалим за добре свършената работа или да изтъкнем нейно положително качество. Тя може да бъде щедра, ако спечелим нейното благоразположение и доверие.

За съжаление Дева почти никога не забравя обидите и критиката, тъй като трудно прощава.

Кармичното предизвикателство

Девата е знак, който трябва да се научи да служи и помага от сърце, с истинско смирение без да търси признателност и възнаграждение. За да не задейства механизъма на карма, Дева трябва да забрави за критичността и педантичността, урока по приемане и „не осъждане“ е водещ в освобождаването от кармична разплата.

Лечителски умения

Девата  е лечител по рождение. Знакът управлява шести дом в хороскопа, дом свързан със здравето, навиците, бита и работата. Дева притежава дарбата да разбира добре същността и предназначението на лекарствата и медицинските въпроси. Понякога Девите са „ходещи медицински енциклопедии”.

Кариерата на Девата

Поради силната си връзка със здравето и хигиената, Девата често избира професии ориентирани към здравето: лекар, фармацевт, медицинска сестра, диетолог, психолог. Нейните достойнства и качества могат да бъдат вложени в професии свързани с организиране и анализиране. Тя може да бъде чудесен учен, писател, изследовател, библиотекар, редактор, счетоводител, мениджър, учител, градинар, лечител, консултант, преподавател по йога и природосъобразен начин на живот, консултант личностно развитие и себеусъвършенстване.

Дева и здравето

Слаби места в организма: стомашно-чревният тракт, стомах, дванадесетопръстник, сляпо черво, жлъчка, далак, вегетативната нервна система, коремна кухина.

Предразположена е към болести на горепосочените органи и места в организма, невралгия, неврастения, възпалителни процеси, болести, свързани с проблеми в обмяната на веществата, кожни заболявания, екземи.

Може да развие мания и фобии към чистотата и здравето или хипохондрия.

Потърсете в личният ви хороскоп кой дом е под управлението на знака Дева!

В този дом е необходимо да проявите качествата и основните функции на знака. Тук е необходимо да въд=ведете ред, да се погрижите, да служите!

Подходящо утвърждение за знака дева:

 „Аз служа на човечеството и изпълнявам Божията воля.“ 

Известни личности под знака Дева: Иван Грозни, Елизабет Първа, Лев Толстой, Гьоте, Бах, А. Кристи, Стивън Кинг, Майка Тереза, Аристотел Онасис, Майкъл Джексън, Тодор Живков, Ж. Ганчев.

Държавите, които са  под управлението на знака Дева са: Гърция, Южна Индия, Асирия и Месопотамия, Европейската част на Турция, Китай.

Споделяне:

Свързани Статии:

Зодия-Близнаци-Знание-Ум-Интелект-HironBG.com_-1.jpg

Зодия Близнаци-Знание, Ум, Интелект

ЗОДИЯ БЛИЗНАЦИ-ЗНАНИЕ, УМ, ИНТЕЛЕКТ Слънцето, този невероятен постоянно отдаващ Източник на енергия, преминава в знака Близнаци на 20-ти май 2024г. То ще остане в този

Новолуние-в-Козирог-2024-HironBG.com_.jpg

Новолуние в Козирог-2024

   Новолуние в Козирог Първото Новолуние за 2024-та година настъпва в 13:57ч. на 11ти януари в 20тия градус на знака Козирог. Козирогът е знакът на

Пишете ми

инж. Нина Ненова