Кой е Хирон?

Защо Хирон?

„Хирон действа като небесен мост, извивайки се от древността през нашето преходно време към новото време, което сме предизвикани да създадем.“

„Хирон ни показва как да съединим полукълбата на мозъка, женско и мъжко, ляво и дясно, горе и долу, вътрешно и външно.“

Стивън Макфадан

Хирон е планетоид открит на 1.11. 1977г. Откриването на всяка планета води до нещо ново в развитието на човечеството. Какво се случва след откриването на Хирон?

Все повече хора се обръщат към търсене на познанието, към духовните практики и себеопознаването.

Хирон носи в себе си изключителното съчетаване характеристиките на две водещи планети:

Уран стремеж към свобода, демокрация, креативност, единство  и Сатурн- опита на миналото, границите, които си поставяме на личностен план, отговорностите и законите на обществото.

Поради силно елиптичната си орбита Хирон действа независимо, не се подчинява на общоприетите традиции, въздейства според  свои собствени правила.

Хирон има 50 – 51 годишен цикъл, той оказва активно влияние в живота на човек около и след тази възраст.

Глифът на Хирон е ключ.

В позитивен план той ни насърчава да открием и отключим своята собствена индивидуалност и потенциали. В негативен план той носи болка и страдание, „рана“ от минал живот, която очаква своето изцеление.

Ключът е стремеж към дълбочината на духовните знания, постигането на  баланс между духовното и материалното, хармония чрез себеопознаване и любов към себе си, а това е самото изцеление.

 Архетип на Хирон е кентавърът от митологията – полу-животно, полу-човек.

Много са легендите, които се разказват за Хирон. Крал на кентаврите, астроолог, лечител, жрец, воин, мъдър учител на митичните герои.

Самото раждане на Хирон е обвито в тайнственост. Бил е обучен от Аполон и Артемида-богинята на Луната. Аполон е бог на Слънцето, също и на музиката, предсказанието, поезията и изцелението. Благодарение на Аполон, Хирон става мъдър мъж, предсказател, учител, музикант, лечител и ментор на много известни гръцки герои.

Отрано бил изключително мъдър и по тази причина бил поставен на Учител на кентаврите и на гръцките принцове от благородническо потекло духовни ценности и уважение към небесните закони, знания, които трябвало да получат преди да бъдат посветени в изкуството на бойните умения.

Живеейки в пещера в усамотение той  постига високо философско разбиране.

Асклепий научил изкуството на медицина от Хирон.

Имал жезъл  обвит от змия. Този символизъм е свързан с преминаването на кундалини, змийската сила нагоре по гръбначния стълб, което предполага, че тази жизнена вътрешна сила е действащ принцип за всяко истинско лечителство.

Хирон е велик лечител, който познавал тайните на билките. Неговата рана е символ на болката и страданието, които изпитваме, когато се привържем към материалните ценности в живота. Самият той велик лечител не можел да лекува сам себе си. Този сложен архетип ни показва необходимоста да погледнем навътре към себе си и чрез собствената болка да разберем болката на другите.

Хирон ни насочва към кармични рани. Тези рани не са физически, а психически, те са  последствия от действията на предците или обществото, но отпечатани в тялото и психиката на човека.

Висшият жрец символизира онази част от нас, която прави чувствата ни по-дълбоки, а самите нас по-състрадателни. Истинският жрец разбира болката на света и копнежите на човека, защото той самият страда. Именно страданието ни кара да си задаваме въпроси и да търсим по-дълбокият и възвишен смисъл на духовните закони.

Кентавърът е символ на двойнственост между инстинкта и ума, човешкото и божественото, съзнанието и подсъзнанието. Тази двойнственост е заложена и в човешката природа, от нея се ражда мъдростта към познанието на божествените закони и тяхното проявление на Земята.